قاعده FOB چیست؟
آیا تا به حال در مورد قاعده Fob چیزی شنیده اید؟ تجارت بین المللی مانند دیگر تجارت ها دارای یک سری قاعده و قانون است که یکی از قواعد قاعده FOB است و این قاعده را یکی از مهم ترین قوانین موجود در اینکوترمز محسوب می شود که یک اصطلاح در تجارت بین المللی است و تعیین کننده وظیفه هر کدام از طرفین می باشد.
یکی از پرکاربردترین اصطلاحات در حمل دریایی FOB است که دارای نقش بسیار مهمی در تعیین مسئولیت های فروشنده و خریدار دارد. درک این قاعده برای هر شرکتی که تجارت بین المللی انجام می دهد بسیار مفید و ضروری است.
کلمه ی FOB مخفف کلمه ی Free on Board می باشد که به معنای تحویل بر روی عرشه کشتی است و با توجه به این قاعده فروشنده کالا های فروخته شده را به خریدار بر روی کشتی تحویل می دهد و بعد از تحویل مسئولیت کالاها بر عهده خریدار است.
تمامی ریسک و خسارتی که کالاها را تهدید می کند بر عهده خریدار خواهد بود در این قاعده حتی امکان مفقود شدن کالاها در حمل و نقل هم وجود دارد. از این قاعده زمانی استفاده می کنند که روش انتقال کالاها روش دریایی باشد هنگامی که انتقال کالا روی کشتی انجام می شود از این قاعده استفاده می کنند.
برای آشنایی بیشتر با قوانین اینکوترمز می توانید مقاله ی اینکوترمز چیست و قوانین و اصطلاحات اینکوترمز را مطالعه نماید.
این قاعده پیامدهای را برای فروشنده و خریدار به وجود می آورد که انجام معاملات بین المللی را برای آن ها آسان تر می نماید.
مثلا برای فروشنده چندین مسئولیت دارد مانند: آماده کردن کالاها برای حمل و نقل و انجام تشریفات گمرکی برای صادرات و حمل کالا به بندرها. وقتی که کالا در کشتی قرار بگیرد نشان دهنده انجاتم تعهدات فروشنده است. تعهداتی که فروشنده در قبال کالا دارد شامل:
فروشنده باید با توجه به قراردادی که بسته شده است کالا ها را آماده کند و آن ها را بسته بندی و برچسب نماید.
فروشنده مسئولیت حمل کالا از بندر تا درب کشتی را عهده دار است.
فروشنده باید مدارکی مانند: فاکتور، لیست بسته بندی و دیگر مدارکی که در قرارداد ذکر و توافق شده است را به خریدار تحویل دهد در صورتی که خریدار مدارک اضافی دریافت کند فروشنده موظف است که با او همکاری نماید.
برای خریدار: با توجه به قاعده FOB وقتی کالا در کشتی قرار گرفت دیگر خریدار مسئولیت کالا را برعهده می گیرد و تمامی خطرات مرتبط به حمل کالا از بندر تا مقصد بر عهده خریدار است همچنین هزینه بیمه، حمل و دیگر هزینه های مربوط به حمل کالا و تشریفات گمرکی برای واردات کالا هم بر عهده خریدار می باشد. خریدار وظیفه دارد تمامی هزینه های خرید کالا را بپردازد تا فروشنده بتواند مراحل آماده سازی کالاها را انجام دهد.
- یکی از مزایای استفاده از این روش این است که مشخص می شود که تحویل کالاها در کجا باید انجام شود و بعد از تحویل تمامی وظایف و مسئولیت ها بر عهده خریدار است.
- مزایای دیگر این است که وضعیت بیمه کالاها به طور دقیق مشخص می شود بدین صورت که در ابتدا تمام هزینه های بیمه بر عهده فروشنده است و بعد از تحویل کالاها تماما بر عهده خریدار می باشد.
- در این قاعده به دلیل این که تمامی قوانین از قبل تعیین شده اند هر یک از طرفین با وظایف خود آشنا هستند و کارهای حمل و نقل و انتقالات بسیار آسان تر پیش می رود.
- مدیریت تمامی اسناد ومدارک در مبدا هم چون : مالیات ها، مجوزها، حمل و نقل و گواهی نامه ها بر عهده فروشنده است.
هزینه های که قدعده FOB شامل می شود مانند: حمل کالا به بندر حمل و نقل، بارگیری کالا ها بر روی کشتی حمل و نقل، بیمه، حمل بار، و حمل کالا از مبدا تا مقصد نهایی می باشد.
تجارت بین المللی دارای مراحل پیچیده و چالش برانگیزی است که نیازمند تجربه و مهارت است. برای انجام واردات و صادرات شما باید دارای اگاهی کافی در آن زمینه باشید. قاعده FOB یک قرارداد بین المللی برای حمل و نقل کالا و بار است که مشخص می نماید که در صورت هرگونه آسیب و یا از بین رفتن کالاها مسئولیت آن بر عهده چه کسی است. FOB تاثیر زیادی برا هزینه های حمل و نقل بیمه دارد.
همراه شما بودیم و هستیم. " حس خوب یک تجارتی امن "
شماره تلفن: 02142326
پاسخگویی سریع در واتساپ- ایتا- تلگرام 09018317541
" ترخیص کالا خود را با آرامش خاطر به ما بسپارید "
لطفا در مورد این مطلب نظر دهید