ایران كد
ایران كد
واتساپ: 09018317558 02142326

ایران كد

ایران كد

به استناد اصل یكصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 97 قانون تجارت الكترونیكی مصوب 1382 ، وزارت بازرگانی موظف شده است نسبت به ایجاد نظام ملی طبقه بندی كالا و خدمات شناسه كالا و خدمات ( شامل تامین و توسعه بستر اطلاعاتی زنجیره تامین ملی كالا ، استانداردها ، روش ها ، ابزار و دستورالعمل های طبقه بندی و كدگذاری كالا جهت دستیابی به زبان مشترك ملی كالا و اطلاعات پایگاه مركزی داده ها و نیز تامین ساز و كار لازم برای طبقه بندی و كد گذاری خدمات برای رسیدن به درگاه – پرتال – اطلاع رسانی ملی كالا و خدمات ) اقدام نماید .

طرح پیشنهادی كد ملی كه توسط مركز ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران به هیات وزیران ارائه گردیده بود در نامه شماره 116225/ت/ 35818 ه مورخ 12/9/1385به تصویب رسیده و اجرای آن به مركز ملی شماره گذاری كالاوخدمات ایران ابلاغ شده است .

ایران كد

تعریف كد ملی

سیستم ملی طبقه بندی و كدگذاری كالا سیستمی است كه اطلاعات پایه زنجیره تامین در حوزه كالا را تحت كنترل در آورده و به عناصر سیستم تزریق می نماید .

این سیستم با استفاده از ابزار خبره طبقه بندی و كدگذاری كالا ، زبان مشترك و مفاهیم مشتركی را در سطح ملی ایجاد نموده و كلیه اطلاعات اعتباری قلم كالا را از قبیل مراجع عرضه كننده ، مشخصات فنی و استانداردهای ملی و بین المللی و … در خود ثبت و ذخیره می نماید .

هدف از راه اندازی كد ملی

این طرح با هدف كمك به شكل گیری بازار شفاف،روان وكارآمد،ایجاد امكان عرضه مستقیم كالا، تحقق تامین حداكثر نیازها از منابع داخلی ، ایجاد شفافیت اقتصادی ، سلامت اقتصادی و حل معضل قاچاق كالا در كشور اجرا می شود .

بیشتر بدانید :

قاچاق كالا چیست ؟

وظیفه مركز ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران

 سیاست گذاری،پشتیبانی،علمی و عملی از اجرای مصوبه كد ملی در زمان تعیین شده و نظارت بر چگونگی اجرای قرارداد تولید كد ملی

اهداف ایران كد:

  • ایران‌كد به عنوان یك نظام شناسایی كالا و خدمات در سطح ملی اهداف كلان زیر را دنبال می‌كند:
  • ایجاد و توسعه زبان مشترك در سطح زنجیره تأمین ملی كالا
  • ایجاد بستر اطلاعاتی برای شركت‌ها و محصولات در سطح ملی
  • تسهیل فرآیندهای مختلف در زنجیره تأمین
  • ایجاد زمینه توسعه و تسهیل فرآیندهای درون سازمانی
  • ایجاد زیرساخت‌های توسعه روش‌های نوین تجارت
جایگاه ایران كد

ایران‌كد به عنوان نظام ملی طبقه‌بندی و خدمات شناسه كالا می تواند به عنوان یك بستر اطلاعاتی و تسهیل‌كننده ارتباطات بین اجزاء اصلی زنجیره تأمین كالای كشور یعنی دولت، عرضه‌كنندگان و مصرف‌كنندگان باشد و هریك از این اجزا با استفاده از ابزار و امكانات مناسب ایران‌كد در حوزه اختیارات و تصمیم‌گیری خود كالاها را مدیریت كنند.

مزایای داشتن كد ملی

ایجاد زبان مشترك در شناسایی كالا و تسهیل ارتباط در سطح بنگاه های اقتصادی و بازار

زمینه سازی جهت ایجاد حافظه اجتماعی و بستر اطلاعاتی به منظور انسجام عناصر مدیریت زنجیره تامین كالا و خدمات

زمینه ساز حضور در عرصه تجارت الكترونیك

ایجاد قابلیت ارتباط با سیستم های كدینگ بین المللی

معرفی و شناسائی منابع ساخت و توزیع كالا

زمینه ساز توزیع گسترده برای تولید كنندگان و توزیع كنندگان

زمینه ساز معرفی و تبلیغ گسترده منطقه ای و جهانی كالاها

كاهش هزینه های توزیع ، فروش و عملیات

افزایش بهره وری سازمان ها

مزایای عضویت

منافع حاصل از پیوستن به نظام ملی شماره‌گذاری كالا و خدمات ایران از دو دیدگاه ذیل قابل بررسی است:

پوشش اطلاعات محصولات شركت‌ها (عضویت برای كدگذاری محصولات)

با توجه به منافع سازمان‌های عرضه‌كننده و خریدار كالا، عرضه‌كنندگان با عضویت در ایران‌كد، خود و محصولاتشان را در یك نمایشگاه مجازی دایمی (پورتال اطلاع‌رسانی ملی كالا) معرفی می‌نمایند. همچنین كدهای ملی مربوط به كالا‌های تولیدی خود را به عنوان كلید دریافت سفارش به خریداران اعلام می‌كنند.

عمده‌ترین فواید عبارتند از

  • قرارگیری در نمایشگاه مجازی جامع و یكپارچه عرضه محصولات
  • شناسنامه‌دار شدن كالاها و خدمات مربوطه
  • اطلاع‌رسانی كامل و با برد وسیع در وب
  • ایجاد كلید و زبان مشترك ارتباطی با خریداران
  • افزایش امكان فروش به مؤسسات
  • تحت كنترل درآوردن اطلاعات محصولات و كاتالوگ آنها
  • موفقیت در منبع‌یابی رقابتی و ایجاد امكان فروش مناسب‌تر
  • پوشش اطلاعات كالای در گردش شركت‌ها

با توجه به منافع سازمان‌های عرضه‌كننده و خریدار كالا، عرضه‌كنندگان با عضویت در ایران‌كد، می‌توانند برای كدگذاری كالاها و قطعات و بطوركلی ” اقلام در گردش” خود از تسهیلات ایران‌كد بهره ببرند. به عبارت دیگر با دریافت و نصب بسته 2 و پیاده سازی در سطح كلیه اقلام شركت یا موسسه، عواید ذیل حاصل خواهد شد :

صرفه‌جویی كلان اقتصادی از طریق مدیریت بهینه كالاهای در جریان

شناسنامه‌دار شدن كالاهای تحت پوشش

ایجاد كلید و زبان مشترك ارتباطی با عناصر داخلی و خارجی شركت

تحت كنترل درآوردن اطلاعات محصولات و كاتالوگ آنها

امكان‌پذیر شدن تجزیه و تحلیل سلسله مراتبی خریدها و مصارف

تسهیل مدیریت موجودی در انبار و اموال

كاهش هزینه نهایی و برخورداری از لجستیك مؤثر و یكپارچه

ایجاد بستر اطلاعاتی اقلام جهت استفاده از اطلاعات ساختار یافته در سطوح عملیاتی شركت

مدارك لازم جهت ثبت نام در ایران كد

مدارك مربوط به اشخاص حقوقی

1- آگهی تاسیس

2- روزنامه رسمی و آخرین تغییرات ( دارای اعتبار)

3- پروانه بهره برداری ( برای شركتهای تولیدی)

4- پروانه ساخت ( شركتهای تولیدمواد غذایی، دارویی و بهداشتی آرایشی)

5- كارت بازرگانی ( برای وارد كنندگان و صادركنندگان)

6- شناسنامه و كارت ملی مدیرعامل

7- فیش واریزی هزینه های ثبت نام به حساب مركز

8- آگهی ثبت علامت تجاری(برند)

مدارك مربوط به اشخاص حقیقی:

1- جواز كسب ( برای اعضای صنوف)

2- پروانه بهره برداری ( برای تولیدكنندگان عضو وزارت صنایع)

3- شناسنامه و كارت ملی صاحب جواز كسب یا پروانه بهره برداری

4- كارت بازرگانی ( برای واردكنندگان و صادركنندگان)

5- پروانه ساخت (تولیدكنندگان موادغذایی ، دارویی و بهداشتی آرایشی)

6- فیش واریزی هزینه های ثبت نام به حساب مركز

7- آگهی ثبت علامت تجاری ( برند)

كدملی كالا:

كد ملی كالا از 16 رقم تشكیل شده است كه 7 رقم اول آن راجع به اطلاعات ماهیتی كالاست و از ساختار طبقه بندی ملی اقلام استخراج می شود و به آن كد عمومی كالا یا كلید كد می گویند و در كل كشور برای یك محصول خاص مشترك بوده و توسط مركز ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران تولید می شود (نشان دهنده ساختار فنی محصول می باشد)، 5 رقم دوم كد عضویت شركت است كه مركز به هر شركت یك كد اختصاص می دهد (نشان دهنده كد عضویت ارائه كننده محصول می باشد كه در كل كشور منحصر به فرد می باشد)، 4 رقم آخر اطلاعات شركتی كالا را در بر می گیرد با توجه به تنوع نوع خاصی از كالا و باتوجه به الگوها و مشخصات كالا از طرف شركت نماینده به آن اختصاص داده می شود.(نشان دهنده كل شمارنده محصول و مشخصات ریز فنی محصولات است)

نظام ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران امروز به اختصار ایران كد نامیده می شود. این نظام ملی با تهیه و تصویب آیین نامه قانونی توسط هیات وزیران به طور جدی كار خود را در قالب مركز ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران به عنوان یكی از زیر مجموعه های وزارت بازرگانی و معاونت امور اقتصادی این وزارتخانه از آذر ماه 85 آغاز كرد.

اركان تشكیل دهنده این نظام ملی به دو دسته تقسیم می شوند:

اركان تشكیل دهنده نظام ملی شماره گذاری كالا و خدمات:

  • الف: كد ملی كالا
  • ب: پرتال ملی كالا

1) كد ملی كالا: شاید معروف ‌ترین محصول ایران‌كد را بتوان كد 16 رقمی محصولات دانست. این كد از سه بخش تشكیل شده است: بخش اول هفت رقم است و بیان می‌كند كه محصول مورد نظر از چه ‌نوعی است و به چه گروهی از انواع محصولات در نظام طبقه ‌بندی ملی كالا تعلق دارد. بخش دوم آن پنج رقم است و بیان می‌كند كه این محصول را چه كسی عرضه می‌كند. بخش سوم چهار رقم است و مشخصات مورد نظر عرضه‌كننده برای توصیف و نام‌گذاری محصول را بیان می‌كند كه براساس الگوهای استاندارد برای توصیف محصول صورت می‌پذیرد. در واقع ایران‌كد یك استاندارد شناسایی، توصیف و نام‌گذاری كالا را در سطح ملی ایجاد می كند و توسعه می‌دهد.

2) پرتال ملی كالا: پرتال ملی كالا یك پرتال مجازی و الكترونیكی جامع است كه كلیه كالا و خدمات موجود در كشور به تدریج روی آن قابل مشاهده خواهد بود. در واقع تمام كالاهایی كه كد ملی كالا(ایران كد) را دریافت می كنند روی پرتال ملی كالا نیز یك غرفه الكترونیك دریافت می كنند كه می توانند كالاهای خود را روی آن نمایش دهند. هر نوع كالا به تناسب اینكه چه باشد به گروههای اصلی و زیرگروههای تخصصی تقسیم می شود كه كاربر با توجه به نیازی كه به یك نوع كالا هر قدر ریز و تخصصی هم كه باشد ، از طریق دالان هایی كه در پرتال تعبیه شده ، می تواند به آن كالا دسترسی یابد. در این حالت وی می تواند كلیه تولیدكنندگان یا عرضه كنندگان مثلا یك پیچ را كه در سطح كشور محصول مورد نظر را عرضه می كنند به طور یكجا مشاهده كند ،‌ قیمت ، كیفیت ، پراكندگی جغرافیایی و سایر پارامترهای مورد نظر خود را مقایسه كرده و در نهایت با صرف كمترین وقت و هزینه با عرضه كنندگان كالا ارتباط برقرار نماید.

مزایا

به طور اجمالی پیوستن كلیه جامعه تولیدی توزیعی و تجاری كشور(اعم از صادركننده و واردكننده كالا) به ایران كد مزایای زیر را دارد:

هزینه تولید ، خرید ، حمل و نقل ، انبارداری ، بازاریابی ، فروش و … را كاهش می دهد.

امكان ورود كالاهای ایرانی به برخی بازارهای هدف غیر قابل دسترسی را فراهم می‌كند.

سیستم اقتصادی كشور را شفاف و جلو تقلب در تولید ، فروش و تجارت كالا و خدمات را می گیرد.

زمینه لازم جهت تحقق حقوق مصرف كننده را فراهم می نماید.

كلیه كالاها و خدمات تولیدی كشور را دارای زبان مشترك كرده و بدین ترتیب جلو برداشتهای سلیقه ای از قوانین و رویه های اداری معمول فعلی را می گیرد.

تجارت را تسهیل و تجارت الكترونیك را رواج می دهد.

جلو قاچاق كالا را به آسانی و با شناسایی كالاهای مجاز از غیر مجاز با ملاك “ایران كد داشتن” را می گیرد.

از خریدهای غیر ضرور به ویژه در بخش دولتی جلوگیری و جلو خروج ارز را می گیرد.

امكان استفاده از حداكثر توان داخلی در تولید یا فروش كالاها را فراهم می كند. بسیار پیش آمده كه گاها كالایی در داخل كشور تولید می شده اما نیازمند خرید آن كالا از این تولید بی خبر بوده است.

واسطه ها را حذف می كند و هزینه مبادله را كاهش می دهد و …

اقدامات قانونی:

مطالعه آیین نامه قانونی ایران كد نشان می دهد كه دولت از سال 1388 محدودیتها و الزاماتی را برای جامعه اقتصادی كشور برای پیوستن به نظام ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران كد- مقرر كرده است.

لذا توصیه می شود محتوای این آیین نامه به طور كامل مطالعه گردد.

اما اجمالا یادآوری می شود كه بر اساس این آیین نامه تمدید یا صدور كارت بازرگانی ، دریافت مشوقهای صادراتی ، ثبت سفارش و خریدهای بزرگ و متوسط كلیه دستگاههای دولتی از اشخاص حقیقی یا حقوقی كه ایران كد دریافت نكرده باشند ، از سال 1388 مقدور نخواهد بود.

جنبه قانونی ایران كد

هیأت وزیران در جلسه مورخ 12/9/1385 بنا به پیشنهاد وزارت بازرگانی و به استناد اصل 138 قانون اساسی جمهوری اسلامی و ماده 79 قانون تجارت الكترونیك مصوب سال 1383 مصوب نمود كه وزارت بازرگانی موظف است نسبت به ایجاد و توسعه نظام ملی طبقه بندی و خدمات شناسه كالا و خدمات شامل تأمین و توسعه بسته بندی اطلاعاتی زنجیره تأمین ملی كالا، استانداردها، روشها، ابزار و دستورالعمل های طبقه بندی و كد گذاری كالا جهت دستیابی به زبان مشترك ملی كالا و اطلاعات پایگاه مركزی داده ها و نیز تأمین ساز و كار لازم برای طبقه بندی و كدگذاری خدمات برای رسیدن به پرتال اطلاع رسانی ملی كالا و خدمات، اقدام نموده و هر شش ماه یكبار گزارش پیشرفت ایجاد و توسعه نظام یاد شده را به هیأت وزیران ارائه دهد.

وزارتخانه های صنایع و معادن، امور اقتصادی و دارایی (سازان امور مالیاتی كشور و گمرك) دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، جهاد كشاورزی، سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور، بانك مركزی و موسسات و مراكز وابسته به آنها نظیر موسسه استاندارد و مركز آمار ایران و سایر دستگاههای اجرایی ذیربط موظف به همكاری در جهت ایجاد و گسترش نظام مذكور می باشند.

به منظور اجرایی نمودن نظام ملی طبقه بندی و خدمات شناسه كالا و خدمات و تهییه آئین نامه اجرایی آن كارگروهی مركب از وزرای بازرگانی (رئیس)، امور اقتصادی و دارایی، جهاد كشاورزی، صنایع و معادن، تعاون، رئیس سازمان مدیریت و رئیس كل بانك مركزی جمهوری اسلامی ایران تشكیل شد.

ملاك تصمیم گیری درخصوص اختیارات یاد شده (اختیارات هیأت وزیران مندرج در ماده 79 قانون تجارت الكترونیكی- مصوب سال 1382، درخصوص تصویب آئین نامه یاد شده به وزرای عضو كارگروه تفویض شده است)موافقت اكثر وزیران عضو كارگروه مذكور است و مصوبات آن در صورت تأیید رئیس جمهور و با رعایت ماده (19) آئین نامه داخلی هیأت دولت، قابل صدور است.

طرح شماره گذاری كالا و خدمات ایران (ایران كد) به عنوان یكی از مهمترین طرح های زیرساختی مؤثر در تنظیم بازار شبكه توزیع كالا و تجارت الكترونیك كشور، پنجم تیرماه 87 توسط ریاست محترم جمهوری و وزیر بازرگانی و سایر مقامات ارشد كشور مورد بهره برداری قرار گرفت .

وزارت بازرگانی جهت ساماندهی اطلاعاتی حوزه هایی كه با كالا و خدمات سرو كار دارند از این كد استفاده می كند. این وزارتخانه با اجرای نظام ملی طبقه بندی و خدمات شناسه كالا و خدمات ایران تلاش می كند زبان مشترك در عرصه تبادل داده ها و اطلاعات و زنجیره تأمین و گردش كالای كشور ایجاد كند.

در این سیستم استانداردها، راهنما، ساختار طبقه بندی، ابزارها، دستورالعمل ها و كمك های فنی كه وزارت بازرگانی فراهم كرده است در اختیار واحدهای تولیدی و توزیعی كالا و خدمات قرارداده می شود تا برای طبقه بندی و كدگذاری محصولات خود اقدام و اطلاعات پایه آنها را به صورت هماهنگ و استاندارد تولید كنند.

اطلاعات تولید شده بر روی پرتال ملی اطلاع رسانی كالاها و خدمات كشور قرار می گیرد و از این طریق انتشار می یابد تا تمام استفاده كنندگان از اطلاعات اعم از خریداران كالا و خدمات، پژوهشگران و واحدهای دولتی و دیگران ذینفعان بتوانند با سادگی و سهولت از طریق اینترنت به آنها دست یابند و بهره داری كنند .

عمده ترین مشكلات ناشی از نبود سیستم كدینگ ملی كالا به شرح زیر است

1- نبود زبان مشترك برای ارتباطات درون و برون سازمانی و شناسایی یكسان كالاها در سطح تمامی سازمانهای كشور

2- نبود اطلاعات از تواناییهای بالقوه بخشهای گوناگون صنعت و تجارت

3- دشواری در جمع آوری اطلاعات و آمار تولید، واردات، صادرات و … برای كالاهای مختلف

4- نبود امكان طراحی و اجرای سیستمهای زنجیره تأمین كالا و اطلاع رسانی هماهنگ

5- نبود امكان طراحی سیستمهای جامع برای حل مشكلات توزیع در بخشهای مختلف كشور

با توجه به اینكه مدیریت بازار كالا و خدمات تنها با ارائه اطلاعات شفاف و روشن امكان پذیر است، ایران كد حلقه وصل نظام توزیع با سیستم گمرك و مالیات است در این سیستم هویت دهی كالا و خدمات مورد توجه قرار دارد، از طریق ایران كد، كالا و خدمات دارای چارچوب قانونی می شوند به طوری كه با هویت مشخصی به مشتریان معرفی می شوند.

نقش ایران كد در خصوص كالاهای استاندارد و غیر استاندارد

نقش سیستم ایران كد در تشخیص كالاهای استاندارد با غیراستاندارد یكی دیگر از مباحث مورد توجه در این خصوص است. سیستم ایران كد در واقع برای هر نوع كالایی تعریف شده و استفاده از آن به دو دلیل انجام خرید آسان و ارائه اطلاعات جامع هر كالا به مصرف كننده دارای منافع مطلوبی خواهد بود.

بنابراین هر كالاهایی كه قابلیت فروش و عرضه در بازار را داشته باشد قادر به استفاده از این سیستم خواهد شد و در مرحله اول اجباری در استاندارد یا غیر استاندارد بودن كالا نیست و نمی توان گفت تنها كالاهای دارای استاندارد اجباری باید باركد ملی دریافت كنند.

باركد چیست؟

باركد كه در فارسی به آن رمز میله ای، كد میله ای و رمزینه نیز می گویند، نوعی نمایش تصویری اطلاعات بر روی سطوح است كه اطلاعات آن را می توان توسط ماشین بازخوانی كرد.

در حال حاضر در دنیا چند استاندارد برای تولید و استفاده از باركد وجود دارد كه معتبرترین آنها استاندارد EAN/UCCاست كه 103 كشور دنیا از آن تبعیت می كنند و حدود 90% تجارت دنیا را پوشش می دهند.

در ایران نیز به علت ضرورتی كه بنا به توسعه صدور كالاهای غیرنفتی ایران به بازارهای جهانی به وجود آمد،  در سال 1374 سازمانی با عنوان مركز ملی شماره گذاری كالا و خدمات زیر نظر مؤسسه مطالعات و پژوهشهای بازرگانی تأسیس شد و پس از انجام مطالعات لازم با انتخاب استاندارد EAN/UCCكشور ما به عضویت موسسه بین المللی INTERNATIONAL EANدرآمد، تاكنون بیش از 5 هزار شركت كه بیشتر آنها شركت های تولیدكننده محصولات غذایی و شیمیایی هستند به عضویت این موسسه درآمده و برای كالاها و محصولات  خود باركد دریافت كرده اند.

باركد محصولات 13 رقمی است سه رقم اول نماینگر كد كشور است. (به طور مثال 626 كد ایران است) ،5 رقم بعدی معرف شركت سازنده است، 4 رقم دیگر كد كالای مربوطه و در نهایت یك رقم آخر، كد كنترل توسط رایانه به منظور كنترل صحت كد مورد نظر است.

عامه مردم درباره باركد نظرات متفاوتی دارند، خیلی ها فكر می كنند باركد نمایانكر قیمت كالاست برخی دیگر نیز باركد را علامت استاندارد و عده ای هم باركد را شماره مجوز كالا می دانند. در صورتی كه باركد شامل یك سری عدد و تعدادی خطوط موازی سیاه رنگ باضخامت های مختلف در زمینه سفید می باشد كه از طریق اسكنر توسط امواج مادون قرمز قابل خواندن و انتقال به رایانه است.

هر یك از این كدها در بانك اطلاعاتی مربوطه، دارای اطلاعات كاملی شامل شرح، مشخصات دقیق و فنی، موجودی، اطلاعات ورود و خروج برای استفاده كنندگان ذیربط هستند. استفاده از باركد فقط به محصولات تولیدی شركت ها محدود نمی شود، بلكه در كارخانه ها  و مؤسسات تولیدی به منظور ردیابی مداوم اطلاعات كالاهای تولیدی در خطوط مختلف تولید، قطعات مصرفی موجود در انبارها، باركدهای منحصر به فردی ایجاد و با این سیستم ردیابی می شود.

در واقع باركد به عنوان یك ترمینال ورودی كمك می كند تا تغییر یا ثبت اطلاعات با حداقل خطای اطلاعاتی به رایانه منتقل شود. در فروشگاههای بزرگی كه روزانه مقدار زیادی كالای ریز و درشت به آنها وارد یا خارج میشود،و مسوولین برای كنترل موجودی های خود  همواره به اطلاعات سطوح موجودی نیاز دارند استفاده از باركد بسیار ضروری است. توضیح اینكه باركد ابزاری برای دسترسی به كد ملی است بنابراین كد ملی از زمان تولد كالا تا خروج از شبكه در سیستم وجود دارد.

صحت اطلاعات ایران كد

اطلاعات ثبت شده در این كد كاملاً بر اساس اظهار تولید كننده و تأمین كننده كالاها است و چون متناسب با اظهارات و بر اساس استانداردهای تعریف شده ثبت می شود از صحت بالایی برخوردار است. استفاده از سیستم ایران كد در واقع تحولی در شبكه توزیع كشور به وجود خواهد آورد به طوری كه حتی واردكنندگان كالا نیز باید كدی را برای توزیع كالا خود دریافت كنند.

نظارت بر ایران كد

مسئولیت نظارت و بازرسی و نحوه استفاده و چگونگی اجرای سیستم به عهده اصناف و وزارت بازرگانی است.با عملیاتی شدن این سیستم كلیه كالاهای كه وارد كشور می شوند باید كد ملی دریافت كنند، البته در برخی موارد در خریدهایی كه در حجم بالا وارد كشور می شوند از استانداردهای سایر كشورها استفاده می شود و این سیستم قادر است باركدهای وارداتی را با سیستم هماهنگ كند.

پیشینه سامانه كدینگ ملی كالا

مركز ملی شماره گذاری كالا و خدمات ایران در زمینه شماره گذاری و استفاده از فن آوری رمزینه (باركد) با رعایت استانداردهای بین المللی موسسه EAN (كه از ابتدای سال 2005 به نام موسسه بین المللی GS1 تغییر نام داد) شروع به فعالیت نموده است. حاصل این فعالیت ده ساله، عضویت 4000 شركت در صنایع مختلف و اختصاص رمزینه به آنها بوده است. از اواسط سال 1384 سیاست های وزارت بازرگانی مبنی بر باز نگری و ارتقای نظام كدینگ ملی كالا و توسعه اطلاعات  پایه زنجیره تامین در دستور كار قرار گرفت. مركز ملی شماره گذاری كالا وخدمات ایران، ماموریت یافت برای هماهنگ سازی در زمینه تولید و توزیع اطلاعات، ایجاد زبان مشترك كالا و توسعه بستر اطلاعاتی پایه اقلام، تمهیداتی فراهم آورد.

مدیریت اطلاعات اقلام در پایه زنجیره تامین و پوشش عناصر و اجزای لجستیك در تمام بخش های كشور در راستای همین ماموریت وارد مرحله اساسی شد. در این ارتباط، مطالعه و بررسی طبقه بندی اطلاعات در سطح ملی برای تمام موضوعات مانند كالاها، فعالیت های اقتصادی، افراد، مشاغل، طرح ها وخدمات، واحدهای تولیدی و … آغاز شد. این مركز با منظور كردن بیش از یك دهه تجربه و دانش كار گروه متولی این موضوع، طراحی و توسعه سامانه كدینگ ملی كالا را در دستور كار خود قرار داده و با انطباق سامانه طراحی و اجرا شده در بخش دفاعی كشور با نیاز های ملی، آماده ارائه خدمت به بخش های مختلف كشور است.

محدوده اقلام تحت پوشش این سامانه

سامانه كدینگ ملی كالا می تواند تمام مواد اولیه و كالاهای تجاری را كه از سوی عرضه كنندگان اعم از تولید كننده، وارد كننده، صادر كننده و توزیع كننده به بازار كشور ارائه می شود، در بر بگیرد.

كد ژنریك

در چرخه لجستیك سازمانها، به عاملی كه بتواند پیوند لازم را بین كدهای ملی كالا برقرار كند، نیاز است. تمام كدهای ملی كه كاربرد ویژگی های همانندی داشته باشند، با یك كد ژنریك، مشخص می شوند. كد ملی از سوی موسسه ها و اعضای سامانه كدینگ ملی كالا و كد ژنریك از سوی متولی این سامانه، معین می شود. در نهایت كدهای ملی و

ژنریك همراه اطلاعات كالا در پورتال ملی اطلاع رسانی كالا روی وب عرضه می شود. كد ژنریك به عنوان پل ارتباطی اطلاعات موسسات و با ساز و كار ژنریك سازی باعث كاهش تنوع بی مورد كالا و صرفه جویی اقتصادی در حیطه اقلام عمومی می شود.

 

به این نوشته امتیاز دهید
Rate this post
نویسنده: پرشین تجارت / تاریخ: 1396-8-4
0 1446

لطفا در مورد این مطلب نظر دهید

در صورت تمایل شماره تماس خود را وارد نمایید، در اولین فرصت کاری با شما در ارتباط خواهیم بود.

پاسخگوی سوالات شما هستیم

شماره تلفن: 02142326

واتساپ- ایتا- تلگرام 09018317558


" ترخیص کالا خود را با آرامش خاطر به ما بسپارید "
021-42326 ارتباط از واتساپ