نقش صنایع تولیدی در تجارت خارجی و اشتغال زایی صادرات و واردات در بخش های مختلف اقتصادی
نقش صنایع تولیدی در تجارت خارجی و اشتغال زایی صادرات و واردات در بخش های مختلف اقتصادی
واتساپ: 09018317558 02142326

نقش صنایع تولیدی در تجارت خارجی و اشتغال زایی صادرات و واردات در بخش های مختلف اقتصادی

نقش صنایع تولیدی در تجارت خارجی و اشتغال زایی صادرات و واردات در بخش های مختلف اقتصادی

امروزه صادرات یکی از عوامل مهم در اقتصاد جهانی محسوب می شود که ثروت کشورها را به گونه غیر قابل تصوری افزایش داده است. جهانی شدن تولید، عاملی است که در شکل دادن محیط رقابتی نقش مهمی را ایفا می کند. رشد به درون مرزهای یک کشور محدود نمی شود و عوامل تولید حد و مرز جغرافیایی را نمی شناسد. هر گونه بهبودی در وضع اشتغال کشورها به نرخ رشد اقتصادی، سرمایه گذاری، صادرات، سیاستهای جمعیتی، آموزشی و رفتار دولت ها بستگی دارد. در چنین فضایی اگر کشوری از نظر صادرات روند رو به رشدی را اتخاذ کند توانایی آن را خواهد داشت تا بازار داخلی قدرتمند، کارا و مولد ایجاد کند که در آن هم منابع توانایی تحرک لازم را داشته باشند و هم اقتصاد نرخ رشد مناسبی را تجربه کند. در این صورت نرخ رشد اقتصادی موجب افزایش و ایجاد فرصت های شغلی جدید خواهد شد و تحولی را در بازار کار به وجود خواهد آورد. این موضوع در قالب راهبردهای تشویق صادرات و جایگزینی واردات نیز قابل بحث و بررسی است.
در حالی که طرفداران راهبرد تشویق صادرات بر افزایش رفاه اقتصادی، نرخ رشد اقتصادی بالاتر، تقسیم کار بین المللی و تخصیص بهینه منابع در سطح جهانی تأکید می کنند. طرفداران راهبرد درون نگر بر وجود رابطه مبادله نابرابر، حمایت از صنایع نوزاد و خودکفایی اقتصادی در پناه دیوارهای حمایتی تعرفه ای و برخورداری از بازار بزرگ، نیروی کار فراوان و وجود منابع اولیه تولید را در روند توسعه مورد توجه قرار داده اند.
به رغم مجادله های فراوانی که میان این دو دسته از نظریه پردازان وجود دارد دیدگاه هر کدام دارای مزایا و معایبی است و شیوه به کارگیری این راهبردها و استفاده موثر از آنها حائز اهمیت بیشتری است. در هر حال بسیاری از صاحب نظران اقتصادی تأکید دارند ریشه بسیاری از انحرافات در اقتصاد به دلیل مداخله ناکارآمد دولت ها، سهمیه بندی ها و بسته بودن اقتصاد است که موجب شکل گیری فضای غیر رقابتی در اقتصاد کشورهایی می شود که راهبردهای حمایت از جایگزینی واردات را به نحو ناکارآمدی به کار برده اند زیرا در قالب چنین راهبردهایی کیفیت کالاهای تولیدی،  نوآوری و توسعه دانش فنی، تربیت نیروی کار ماهر و نامنسجم بودن بازارها موجب ایجاد شرایطی می شود که از نقطه نظر کارآمدی اقتصادی سوال بر انگیز است. علاوه بر این استدلال می شود که به دلیل محدودیت منابع و عوامل تولید در کشورهای در حال توسعه امکان حمایت از تمامی صنایع و برخورداری از منابع مالی و اعتباری مقدور نیست و حمایتهای غیرضابطه مند از طریق چانه زنیهای سیاسی موجب تخصیص نامطلوب منابع به نفع بعضی از بخشها و به ضرر سایر بخش های اقتصادی می شود.
نقصان بازار عوامل تولید و عدم تبیین هزینه فرصت واقعی منابع در راهبرد جایگزینی واردات، هزینه های جبران ناپذیری را بر پیکره یک اقتصاد تحمیل می کند. اگر قیمت گذاری عوامل تولید به دلیل وجود چنین شرایطی، متناسب با کمیابی آن عوامل نباشد هزینه های خصوصی و اجتماعی تولید افزایش یافته و موجب می شود تا به کارگیری عوامل تولید در یک اقتصاد با مشکلاتی توأم شود. از این رو در عمل تکنیک تولید به سمت و سویی گرایش پیدا می کند که قیمت یک عامل تولید دچار تحریف شود و این سیاست بر استخدام و به کارگیری عوامل تولید تأثیر گذار خواهد گذاشت. جمع بندی مطالعات در مورد آثار اشتغال زایی صادرات و واردات در بخش های مختلف اقتصادی نشان می دهد که در بسیاری از کشورها، صادرات در ایجاد فرصتهای شغلی نقش مهمی ایفا کرده است. در برخی کشورها، صادرات اشتغال زایی کمتری نسبت به واردات داشته است. در واقع، ترکیب عوامل تولید در صادرات و واردات به شرایط اقتصادی حاکم، درجه توسعه یافتگی صادرات بخشهای اقتصادی و به موثر بودن سیاست های دولت در تعیین قیمت نسبی عوامل تولید بستگی داشته است. مطالعه حاضر، اشتغال زایی صادرات بخش های اقتصادی در ایران را اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد. هدف، دانستن میزان نقش صادرات در به کار گیری نیروی کار در اقتصاد ایران است آیا تکیه بر صادرات می تواند موجب جذب بخشی از نیروی کار مازاد در اقتصاد ایران شود؟
در این راستا الگویی معرفی شد که بر اساس آن ظرفیت اشتغال زایی صادرات بخش ها در سه مقطع زمانی 1370، 1376، 1382 و با در نظر گرفتن زنجیره های تولید با اشتغال زایی واردات، اندازه گیری و در فعالیت های مختلف اقتصاد ایران مورد تحلیل و ارزیابی قرار می گیرد.

حرکت از نظام اقتصادی مبتنی بر واردات به‌سمت اقتصاد تولیدمحور، مستلزم تقویت بخش تولید با استفاده از همه‌ی امکانات و ظرفیت‌های ملی است. در این میان، مدیریت صحیح بازار و اتخاذ سیاست‌های تجاری مناسب، نقش پررنگی در توانمندسازی بخش تولید دارد؛ چراکه بازار مصرف بزرگ، فرصتی بی‌بدیل برای رونق تولید داخلی به‌عنوان بخش واقعی اقتصاد به‌شمار می‌رود. این امر در گرو هماهنگی مؤثر بین بخش‌های تجاری و تولیدی در داخل کشور است و نبود چنین هماهنگی‌هایی، باعث می‌شود تا واردات به‌عنوان یک چالش جدی پیش‌روی تولیدکنندگان قرار گیرد.

بیشتر بدانید :

نقش تجارت خارجی در اقتصاد کشورهای درحال توسعه
  • کاهش هزینه های نهاده
  • استفاده از منابع مالی جدید
  • افزایش ارزش افزوده کالاهای داخلی
  • بهبود جایگاه جهانی نقش تجارت خارجی در کشورهای درحال توسعه بسیار پر رنگ و موثر است به طوری که چین، برزیل، هند و غیره با سرعت چشمگیری در حال رشد هستند و چه بسا در مدت زمانی کوتاهی طی دهه های آینده، جزء کشورهای توسعه یافته هم تلقی شوند. عجیب نیست اگر بدانید تولید ناخالص داخلی این کشور ها در اوایل قر بیست و یک ۱۱۵ درصد افزایش داشته است.
  • همانطور که گفته شد کشورهای در حال توسعه برای بهبود جایگاه خود در تجارت خارجی در تلاش بوده، زیرا طی این فرایند به بازارها و نهاده­های تولیدی جدید دست پیدا خواهند کرد. دستاوردهای این جریان منجربه تنوع در محصولات صادراتی و ایجاد سیر صعودی در منحنی امکانات تولیدی می شود. از جمله کشورهایی که توانست با کاهش تعرفه واردات کالاهای واسطه و سرمایه ای را با هزینه کمتر وارد کند هند بود. با این مدیریت هوشمندانه ۲۲۷ درصد واردات کالاهای واسطه افزایش یافت، این در حالی است که دو سوم از این میزان قبلا در توان وارداتی هند نبود.
  • رشد روز افزون اقتصاد جهانی و درآمد سرانه کشورهای در حال توسعه در دهه های اخیر بسیار قابل توجه است. تجارت خارجی در این زمینه سبب شده تا گستردگی منابع تامین کالا و خدمات صورت گیرد و فضای داغ رقابتی، گزینه های بیشتری را در پیش روی مصرف کنندگان قرار دهند.

 

منابع : بررسی تأثیر عوامل تولید بر تجارت خارجی،اوژن کریمی

 

به این نوشته امتیاز دهید
Rate this post
نویسنده: پرشین تجارت / تاریخ: 1399-10-29
0 815

لطفا در مورد این مطلب نظر دهید

در صورت تمایل شماره تماس خود را وارد نمایید، در اولین فرصت کاری با شما در ارتباط خواهیم بود.

در طول تعطیلات نوروزی پاسخگوی سوالات شما هستیم

شماره تلفن: 02142326

واتساپ- ایتا- تلگرام 09018317558


" ترخیص کالا خود را با آرامش خاطر به ما بسپارید "
021-42326 ارتباط از واتساپ