همه چیز در مورد کسر تخلیه در گمرک
در این مقاله قصد داریم شما را با کسر تخلیه در گمرک آشنا کنیم. با ما همراه باشید تا به اطلاعات خود در این موضوع اضافه کنید. همانطور که در مقاله ی مقررات صدور کالا اشاره کردیم کسر تخلیه یکی از تخلفات گمرکی می باشد که در قانون امور گمرکی به آن اشاره شده است. کسر تخلیه به مواردی گفته میشود که تعداد بستههای وارد شده به کشور از مبادی مجاز و قانونی به نسبت اظهارنامه اجمالی، فهرست کل بار یا بارنامه کم یا زیاد تر هستند. در این صورت براساس قانون بحث کسر یا اضافه تخلیه مطرح میشود در مورد اضافه تخلیه به ضبط بسته یا بستههای اضافی اکتفا میشود اما درمورد کسر تخلیه جریمه انتظامی براساس ماده ۱۱۰ این قانون جریمه صورت می گیرد.
زمانی که کالایی را در اداره گمرکات جمهوری اسلامی ایران اظهار می کنید، معمولا یا به صورت تعدادی است و یا به صورت وزنی. به عنوان نمونه ما ثبت سفارش شیشه آرایشی برای یک کانتینر 20 فوت انجام داده ایم با وزن حدودی 16000 کیلوگرم. بارنامه صادر شده بر اساس وزن باسکول مبدا وزن 15800 کیلوگرم را ثبت کرده است.نکته مهم و اساسی این که کسر تخلیه بر اساس وزن ناخالص همیشه می باشد و امکان محاسبه وزن خالص برای گمرک ایران عملا وجود ندارد. حال حق العمل کار یا صاحب کالا بر اساس وزن بارنامه و قبض انبار کالا را اظهار می کند. (برای مثال 15800 کیلوگرم ناخالص) و عملیات گمرکی را انجام میدهد.در مرحله درب خروج مجدد بار باسکول می شود تا عملیات گمرکی به پایان برسد. این همان مرحله ای است که به آن کسر تخلیه می گویند.
با توجه به قانون و مقررات اداره گمرکات کسر تخلیه ای یکی از تخلفات گمرکی می باشد . حتی میتوان از دو طریق این موضوع و تبعات آن را بررسی کرد. وقتی از نگاه گمرک به این موضوع نگاه کنیم، گمرک موظف است تا تفاوت داشتن یا نداشتن وزن ارسال شده و وزن فعلی (هنگام خروج و در محوطه خروجی گمرک) را تعیین کند.در صورتی که تفاوتی وجود داشت، صاحب بار باید به مقدار ارز نیمایی که به صورت اضافه اخذ شده است، دلار آزاد بخرد و به عنوان جریمه آن را تحویل بانک مرکزی بدهد. در چنین شرایطی سود چندانی نصیب صاحب کالا نمی شود.
اما وقتی که از منظر بانک به این موضوع می پردازیم، شرایط فرق می کند.در زمان واردات و صادرات فرتد وارد کننده یا صادرکننده باید از اعتبار اسنادی LC استفاده کنند. این اسناد نشان از تعهد بانک به خریدار و فروشنده کالا دارد و زمانیکه خریدار نتواند هزینههای معامله را پرداخت کند، بانک موظف به پرداخت آن است. البته زمانیکه تاییدیه حمل محموله خریداری شده را دریافت کند، وجه موردنظر را میپردازد. به نوعی بانک تا زمان انجام تعهدات، صاحب کالای وارداتی یا صادراتی می باشد.
پس از آغاز به کار سامانه جامع تجارت و اتصال بانک به سیستمهای ثبت سفارش کالا، بانک نیز باید هر اطلاعاتی را که در این سیستمها ثبت میشود بررسی کند، تامین ارز انجام دهد، و کد رهگیری برای ترخیص را به اظهارکننده کالا بدهد. حال در این بین وقتی که کسر تخلیه پیش بیاید، بانک به عنوان نماینده دولت وظیفه دارد تا این موضوع را گزارش دهد و درباره نحوه تأمین ارز و میزان کالای واردشده در ازای آن ارز تحقیق کند.
حتما در مورد پته گمرکی بخوانید
باید به این نکته اشاره کرد که بانک در رابطه با اطلاعات ثبت شده از سوی صاحب کالا و اظهارکننده، کاملاً بی طرف بوده و صرفاً وظیفه بررسی اسناد را دارا می باشد. اگربانک زمان بررسی اسناد و اطلاعات متوجه شود ارز خارج شده از کشور یا کوتاژ صادراتی باطل شده برای آن، با میزان محموله و کالای وارداتی همخوانی ندارد. اقدام به اعلام کسر تخلیه خواهد کرد. زیرا بانک موظف است به عنوان یک نماینده دولت، آگاهانه عمل کند. همچنین موظف است به خوبی در مورد نحوه تأمین ارز مورد نظر و نیز میزان کالای وارده به ازای آن، به بررسی بپردازد.اگر کسر تخلیه از سمت بانک به گمرک واگذار گردد. در صورتی که اظهارکننده از گمرک قادر به رفع مشکل و نیز ثبت جواز باشد. همچنین بتواند از سامانه، اجازه رفع تعهد را دریافت کند بانک نیز رفع تعهد را اعلام خواهد نمود.ولی در صورتی که گمرک نظر بر کسر تخلیه داشته باشد. صاحب کالا باید اقدام به رفع تعهد نموده و به میزان آن مبلغ را به بانک پرداخت نماید.
*گاهی اوقات ممکن است در صورت اعلام کسر تخلیه صاحب کالا مدعی شود که این مشکل ناشی از درج نادرست اطلاعات در اظهارنامه است. در چنین شرایطی پس از مکاتبه بانک با گمرک، موضوع مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
درباره ی کوتاژ صادراتی باطل شده نیز لازم به ذکر است که به ازای هر میزان کوتاژ صادراتی باطله، باید واردات کالا انجام شود. به نوعی در صورت واردات کمتر و بیشتر، واردکننده ملزم به پرداخت هزینه به بانک خواهد بود. چرا که صادرکننده از طریق واگذاری کوتاژ صادراتی به واردکننده دیگر تعهدی نخواهد داشت و تعهد ارزشی ملزم برگشت به کشور، برعهده واردکننده می باشد.
کسر تخلیه ممکن است به دلایل گوناگونی به وجود بیاید. برخی از این دلایل شامل موارد زیر می شود
- علل انسانی
- علل فنی
- علل قانونی
علل فنی به مواردی گفته می شود که به علت نقص یا خرابی در تجهیزات یا فرآیند های حمل و گمرکی ایجاد می شوند. برخی از این علل شامل:
- خرابی باسکول
- خرابی بسته بندی
- خرابی تجهیزات حمل و نقل
علل انسانی در کسر تخلیه در گمرک شامل عواملی است که به علت سهل انگاری، بی دقتی، تقلب یا سوء استفاده از طرف افراد مرتبط با حمل و گمرکی ایجاد می شوند. برخی از این علل شامل:
- خطای انسانی در ثبت اطلاعات
- تقلب یا سوء استفاده از طرف افراد دخیل در حمل و گمرکی
از نکات حائز اهمیت این است که فروشنده باید اطلاعات کامل و درستی ارائه دهد و پکینگ لیست نهایی را به صاحب کالا اهدا کند. در این شرایط صاحب کالا اگر متوجه تفاوت وزن باشد، در اسرع وقت میتواند اقدام به اصلاح ثبت سفارش طبق وزن نهایی کند. زیرا مجوز ورود و ثبت سفارش طبق وزن حدودی کالا قبل از حمل صورت می گیرد.کسر تخلیه در گمرک یک مشکل جدی است که میتواند برای شما بهعنوان صاحب کالا، گمرک و بانک مشکلاتی مانند کاهش سود و درآمد و همچنین کاهش اعتبار ایجاد کند. برای رفع این مشکل، شما میتوانید از راهکارهای پیشگیرانه و جبرانی استفاده کنید. کارشناسان و مشاوران گروه بازرگانی و گمرکی پرشین تجارت دوان با تسلط کامل به قوانین تجارت و دانش کافی در زمینه مدارک و اسناد گمرکی میتوانند شما را راهنمایی کنند و از بروز مشکلات کسر تخلیه در گمرک جلوگیری کنند. در حالت کلی بهتر است با راهحلهای رفع کسرمطلع باشید.
در صورتی که در زمان مقرر اظهارکننده رفع تعهد برای بانک را انجام ندهد و هیچ اقدامی هم نکند بانک پرونده را به تعزیرات حکومتی ارجاع می دهد و در نتیجه صاحب کالا در سیستم بانکی سابقه منفی و قرمز میخورد.
برای اطلاعات بیشتر در این زمینه و تمامی فعالیت های تجاری اعم از واردات و صادرات کالا و ترخیص کالا از اداره گمرکات کشور می توانید با کارشناسان مجرب و با تجربه ی گروه بازرگانی پرشین تجارت دوان در ارتباط باشید.
همراه شما بودیم و هستیم. " حس خوب یک تجارتی امن "
شماره تلفن: 02142326
پاسخگویی سریع در واتساپ- ایتا- تلگرام 09018317541
" ترخیص کالا خود را با آرامش خاطر به ما بسپارید "
لطفا در مورد این مطلب نظر دهید