واردات موبایل
در پی تحریمهای بین المللی، خروج برندهای مطرح موبایل مانند سامسونگ از بازار کشورمان رخ داد که خلاء زیادی در بازار ایجاد کرد. مقررات سختگیرانه واردات موبایل نیز به دلیل کمبود منابع ارزی جو بازار را تشدید کرده است.
در نتیجه، واردات تلفن همراه قطره چکانی داشت. سپس با ظهور ویروس کرونا و تعطیلی مدارس از «اپلیکیشن شاد» رونمایی شد.
موضوعی که فقدان گوشی هوشمند در جامعه و سیل عظیمی از تقاضا برای تلفن همراه را برجسته کرد. تشنگی بازار روز به روز بیشتر شد، عرضه محصول محدودتر شد و نرخ ارز گران شد.
علاوه بر موارد فوق، کرونا همچنین باعث کمبود جهانی کالا، بسته شدن مکرر مرزها و محدودیتهای بهداشتی شدید در حمل و نقل بین المللی شد.
در نهایت واردات موبایل از چین و دوبی که دو منبع اصلی تامین نیاز بازار کشور هستند را با چالش جدی مواجه کرد.
چنین شرایطی باعث شد تا باندهای مافیایی دلالی سیار بیش از پیش کنترل بازار را در دست بگیرند و به این ترتیب اوضاع بازار موبایل مختل شود.
در این مقاله، ما درباره واردات موبایل به کشور صحبت خواهیم کرد. پس، با ما همراه باشید.
ابتدا با قوانین واردات کالا آشنا شوید
دانستن قوانین کمک زیادی به یادگیری مراحل واردات موبایل میکند. یک واردکننده باید هم با قوانین عمومی و اساسی و هم با تغییرات قوانین خاص آشنا باشد.
قانون مقررات صادرات و واردات یکی از اصلیترین قوانین اساسی مرتبط با تجارت است که در سال ۱۳۷۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.
مطالعه این قانون برای کلیه فعالان کسب و کار الزامی است که شامل ۲۴ ماده مختلف میباشد. اگرچه رعایت این قانون بسیار مهم است، اما مانند سایر قوانین مصوب، بیشتر در مورد کلیات و خطوط قرمز کلی است.
آئین نامه قانون مقررات صادرات و واردات در راستای قانون فوق در سال ۱۳۵۲ به تصویب هیأت وزیران رسید.
واردات موبایل تجاری مستلزم داشتن کارت بازرگانی و داشتن مجوز ثبت سفارش میباشد. ورودی و سود بازرگانی انواع گوشی تلفن همراه به همراه پنج درصد بر اساس ارزش پایه تلفن همراه تعیین شده توسط گمرک محاسبه و بر اساس آن پنج درصد حقوق و عوارض اخذ میشود.
قیمت خرید کالا در مبدا به اضافه هزینه بیمه و حمل و نقل مبنای محاسبه و اخذ حقوق ورودی کالا در گمرک است که به آن ارزش مطمئن کالا میگویند.
علاوه بر پنج درصد حق ورودی و سود بازرگانی، مالیات بر ارزش افزوده از واردات موبایل به صورت تجاری نیز اخذ میشود.
متاسفانه به دلیل محدودیتهای ارزی، دولت پولی برای توزیع بین همه واردکنندگان مانند قبل ندارد. ارز نمایی قبلا برای واردات تلفن همراه از دوبی و چین تخصیص مییافت اما اکنون واردکننده مجبور به استفاده از ارز صادراتی است و همچنین، معمولا صادرکنندگان نیز تمایلی به بازگشت ارز به کشور ندارند.
واردات موبایل به کشور نسبت به سال ۱۹۹۸ به شدت کاهش یافته است. در سال ۱۹۹۸.۲. ۴ میلیارد یورو ارز برای واردات تلفن همراه تخصیص داده شده است، در حالی که در سال ۱۹۹۹ معادل ۱.۵ میلیارد یورو قرار بوده است.
بیش از ۶۰۰ هزار گوشی تلفن همراه در سال ۱۳۹۹ به صورت قاچاق وارد کشور شدند. عجیب است که چگونه این تعداد موبایل در زمان شیوع کرونا و با لغو پروازها به عنوان مسافر قاچاق شد.
حتی اگر سفرهای خارجی مجاز باشد، طبق قانون هر مسافر تنها میتواند یک گوشی تلفن همراه برای مصرف وارد کشور کند.
بیشتر این قاچاقهای واردات موبایل سیار از طریق مرزهای غربی کشور یعنی عراق و کردستان صورت میگیرد. پیش از این با صدای بلند ادعا میشد که با اجرای طرح رجیستری بازار قاچاق موبایل از بین میرود.
به نظر میرسد باید یک باند قدرتمند مافیایی وجود داشته باشد که بتواند این تعداد گوشی موبایل را از رویه مسافری قاچاق کند، عوارض گمرکی و مالیات را بپردازد و در نهایت رجیستری و کد فعالسازی بگیرد.
بر اساس آخرین گزارش ها، اخیراً ۴۰۸ هزار گوشی تلفن همراه گران قیمت (بیش از ۳۰۰ دلار) به کشور قاچاق شده است.
یعنی با یک حساب اثر انگشت ۱۰۰ میلیون دلار ارز به سادگی از کشور خارج شده است، ضمن اینکه یک ریال مالیات هم به دولت پرداخت نشده است.
علاوه بر دولت، واردات موبایل رسمی و مصرف کننده نیز متضرر میشوند. واردکنندهای رسمی که هرگز نمیتواند با کانال قاچاق رقابت کند.
اما بررسی رویههای نظارتی دولت خالی از لطف نیست. سامانه ۱۲۴ به نشانی www. 124. ir به منظور شفافسازی قیمت کالاها و خدماتی است که شهروندان به صورت روزانه با آن سروکار دارند.
سامانه همتا به نشانی www. hamtainfo. ntsw. ir در راستای مبارزه با قاچاق واردات موبایل و سایر دستگاههای دارای سیم کارت به شما میگوید گوشی خریداری شده به صورت قانونی وارد یا قاچاق میباشد.
انجمن واردکنندگان به دنبال ارسال پیامک قیمت تلفن همراه برای هر مصرف کننده است. در همین راستا سازمان حمایت به سامانه همتا و مرکز تجارت الکترونیک دستور داده است که هنگام ترخیص کالا از سوی واردکننده، قیمتها در سامانه ۱۲۴ ثبت شود.
بعداً وقتی مصرف کننده گوشی را روشن میکند، بر اساس شناسه IMEI گوشی و برای هر سری خاص، قیمت گوشی و اینکه کدام واردکننده آن را خریداری کرده است، پیامک میشود.
نکته جالب در مورد این طرح مانند بسیاری از طرحهای نظارتی ناکارآمد دیگر این است که به جای نظارت از بالا به پایین در سیستم، باید عکس آن از پایین به بالا اتفاق بیفتد.
یعنی این موبایلها به جای اینکه گوشی را با حجم زیاد در مبادی قاچاق کنند، به هر شکلی وارد کشور شده و بعداً از مصرف کننده درخواست رسیدگی و پیگیری شکایت میکنند.
یعنی مصرف کننده پس از ارسال پیامک تازه متوجه میشود که کلاه برداری اتفاق افتاده و گوشی قاچاق را بدون گارانتی خریداری کرده است که احتمالا به دلیل سیستم همتا از کار خواهد افتاد.
حال این فرد باید مسیر آزاردهنده، زمان بر و پرهزینه شکایت و احقاق حق خود و مثلا شکایت از یک خرده فروش را طی کند. آیا با این روش مشکل قاچاق واردات موبایل به کشور حل میشود؟
ثبت سفارش تلفن همراه با ارز مبادلهای انجام میشود. فقط نمایندگیهای مجاز میتوانند از ضمانت نامههای بانکی برای پرداخت هزینههای گمرکی برای پرداخت هزینه ورودی استفاده کنند.
در صورت واردات گوشی به صورت قانونی، شماره شناسه بین المللی آنها در بانک اطلاعات گمرک ثبت میشود.
شما میتوانید از طریق شماره ۳۰۰۰۸۸۸۷ با پیامک شناسه ۱۵ رقمی گوشی و تایید آن از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی اقدام نمایید. تبدیل میشود
در حال حاضر امکان استعلام مجوزهای گمرکی وجود دارد تا مطمئن شوید خریداران عمده کالایی که کالا از گمرک وارد یا قاچاق میشود از طریق این وبسایت epl. irica. ir/ecl و در دسترس همگان میباشد. برای اطلاع از واردات لوازم جانبی کامپیوتر کلیک کنید.
واردات موبایل بسیار سختگیرانه و دارای محدودیت در تخصیص ارز باعث شده است که همزمان با کمبود کالا، قیمتهای بیرویه و گسترش قاچاق، بازار دچار آشفتگی شود.
آیا واقعاً چنین طرحهایی تحت عنوان مدیریت واردات کالا به ذهن کشورهای توسعه یافته با اقتصاد قوی نرسیده است؟
گروه بازرگانی پرشین تجارت دوان ضمن مشاوره تخصصی به شما تجار عزیز درباره واردات موبایل و دریافت مجوزهای لازم برای انجام اینکار را به شما نیز ارائه میدهد.
برای بهره از مشاوره تخصصی در مجموعه بازرگانی پرشین تجارت دوان میتوانید از طریق شماره تماس ۰۲۱۴۲۳۲۶، واتساپ ۰۹۰۱۸۳۱۷۵۴۱ به صورت رایگان با مشاوران ما تماس حاصل بفرمایید.
پاسخگوی سوالات شما هستیم
شماره تلفن: 02142326واتساپ- ایتا- تلگرام 09018317558
" ترخیص کالا خود را با آرامش خاطر به ما بسپارید "
لطفا در مورد این مطلب نظر دهید