مقدمه ای بر بازرسی جرثقیل ها ؛ اهمیت استفاده از جرثقیل در صنایع بسیارمشهود است. جرثقیل ، نصب دستگاهها ، ساختمان بناها ، تخلیه و بارگیری كشتی ها و غیره را آسان تر نموده است . چنانچه از این وسائل به خوبی نگهداری نشود و مورد بازرسی فنی و آزمایش مرتب قرار نگیرد چه بسا ممكن است صدمات عظیمی به دستگاهها ، تجهیزات و كاركنان وارد آید .
برای جلوگیری از بروز این صدمات و پیش آمدها ، جرثقیل ها و وسائل بالابر بایستی مرتبا و تحت برنامه زمان بندی شده ای مورد بازرسی فنی و آزمایش قرار گیرند تا نواقص و معایب آنها برطرف و برای كار بدون خطر آماده باشند.
اخذ استاندارد کالا
تصادفات و ضایعات بسیاری در اثر بی توجهی و عدم بازرسی فنی و آزمایش به موقع جرثقیلها و وسائل بالابر بوقوع پیوسته كه اكثرآنها قابل اجتناب بوده اند . برای جلوگیری از بروز خسارات ناشی از فرسایش و خرابی قطعات ، جرثقیلها و سایر وسائل بالابر می باید تحت نظام و مقررات بازرسی فنی كه از طرف موسسات و سازمانهای ذیصلاح منتشر می شود بطور كامل اجزاء هر دستگاه بر حسب كاركرد آن در زمان معین مورد بازرسی فنی و آزمایش قرار گرفته و در صورت لزوم تعمیر و ترمیم گردد .
این جرثقیلها جهت جابجائی بار در محوطه های محدودی مورد استفاده قرار می گیرند ( سالنها ، انبارها ، كارگاهها …) ، نیروی محركه این جرثقیلها به شرح زیر است :
-جرثقیل برقی : قوه محركه آن برق است .
جرثقیل بادی : قوه محركه آن هوای فشرده است كه بیشتر در صنایع كارخانجات شیمیائی و جائیكه گازها و مواد قابل اشتعال وجود داشته باشد بكار می رود
جرثقیل دستی : توسط زنجیر و قرقره و نیروی دست ، حركات طولی ، عرضی و بالابردن بار انجام می شود . این نوع جرثقیلها اكثرا در تلمبه خانه ها و كمپرسورخانه ها برای نصب دستگاهها و تعمیرات آنها كه به حركات آهسته احتیاج است مورد استفاده قرار می گیرند .
به جرثقیلهائی اطلاق می شود كه قادرند با بار مجاز بطور آویز و با نیروی محركه خود ( موتور دیزل ) بر روی زمین حركت كنند . موارد استفاده آنها در صنایع مختلف ، بسیار گسترده می باشد .
این جرثقیلها بطور كلی به سه دسته تقسیم می شوند :
2-1- جرثقیل چرخ دار
2-2- جرثقیل خزنده كفشك دار مخصوص بارهای سنگین
2-3-جرثقیل گردون یا غیر گردون كه بر روی كامیون نصب می شوند. این نوع جرثقیلها برای جابجائی بار بطور سریع مورد استفاده قرارمی گیرند .
مقدمه ای بر بازرسی جرثقیل ها
2-4-جرثقیلهای ساحلی :(مخصوص كناراسكله ها وباراندازها) ،قوه محركه اكثر این نوع جرثقیل ها برق و بروی ریل حركت می كنند.
2-5- جرثقیلهای برجی: اینگونه جرثقیلها به طور موقت و درجای ثابت نصب می شوند و برای ساخت بناها و نصب دستگاه ها مورد استفاده قرار می گیرند .
ستون ثابت جرثقیل: توسط كابل فولادی مهار میشوند . این جرثقیلها اغلب در دوره بهره بربرداری صنایع ، كاردی نداشته و بیشتر در زمان احداث كارخانجات و ساختمانها استفاده می شوند .
2-6- جرثقیلهای شناور: این نوع جرثقیلها بر روی كشتیها و یدك كش ها نصب و قوه محركه آنها برق كشتی یا موتور دیزل است.
2-7-جرثقیلهای مخصوص راه آهن :
همانطور كه از نام این جرثقیلها مشهود است ، این نوع جرثقیلها بر روی واگن راه آهن نصب و قوه محركه آنها موتور دیزل مخصوص به خود می باشد .كاربرد این جرثقیل ها در شبكه های خطوط آهن برای حمل و نقل بارهای مربوط به راه آهن می باشد.
2-8- جرثقیل های دیواری:
مورد استفاده آنها دركارگاهها است وتوسط اهرم وتیرآهن به ستون های فولادی نصب میشوند.این نوع جرثقیل ها دستی یا برقی میباشند و معولا ظرفیت بار چندانی ندارند.تعدادی از این نوع جرثقیلها در كارگاهها مركزی مجتمع موجود می باشند.
2-9- بالابرهای بادی یا برقی :
این بالابرها توسط وینچ و كابل فولادی و قلاب معولا بر روی سطح زمین نصب و مهار میشوند و جهت تعمیرات و جابجائی دستگاهها در ارتفاع بالا مورد استفاده قرار میگیرند.از این جرثقیلها در موارد تعمیراتی واحدهای بزرگ استفاده زیادی به عمل می آید.
بیشتر بدانید :
روش بازرسی و آزمایش لوازم و وسائل بالابرها
در این بخش نكات مهمی كه بازرسان فنی در بازرسی و آزمایش قطعات و لوازم مهم عمومی جرثقیل ها بایستی در نظر بگیرند به شرح ذیل تشریح گردیده است :
نكاتی كه بایستی در بازرسی قلابها به آنها توجه نمود عبارتند از :
ترك خوردگی ، سائیدگی ، شكستگی و روان نبودن كاسه ساچمه و سیستم گریس خوری آن . هم چنین داشتن بست ایمنی برای قلابها ضروری می باشد . پیچ دسته قلاب از نظر داشتن لقی، سایش و ترك می باید به دقت مورد بازرسی قرار گیرد ، تركها را می توان توسط آزمایشات غیر مخرب ( رنگهای نافذ و یا پودر مغناطیسی ) پیدا و مشخص نمود .بیشترین سائیدگی در كف قلاب یعنی درجائیكه سیم بوكسل یا زنجیر بوكسل قرار می گیرد ایجاد می شود ، این خوردگی ممكن است یكنواخت و به صورت شیار ایجاد شود و نباید بیشتر از ده درصد ضخامت قلاب در محل سائیدگی باشد . اتصالات قلاب ، بخصوص قلابهائیكه مستقیما به كابل فولادی و توسط وزنه وصل می شوند از نظر محكم بودن وزنه ، خوردگی و زنگ زدگی كابل و اتصالات می باید بازرسی شوند . حتی المقدور نباید روی قلاب جوشكاری شود ، در صورت احتیاج به جوشكاری باید ابتدا جنس فلز قلاب مشخص و سپس روش جوشكاری و عملیات حرارتی طبق دستورالعمل سازنده اعمال گردد.
برای دریافت اطلاعات پیرامون واردات کالا و ترخیص کالا کلیک کنید.
لطفا در مورد این مطلب نظر دهید