
چالش های اصلی ترخیص کالا در هفته های اخیر
چالش های اصلی ترخیص کالا در هفته های اخیر چه بوده است؟
- بخشنامههای متناقض
- تعیین منشاء ارز
- ثبت آماری در سیستم
- مشکلات واحدهای تولیدی فعال در مناطق آزاد
از چالش های موجود بوده است.
در جدیدترین نمونه موضوع عدم ترخیص قطعات خودروهای مونتاژ داخل از سوی یکی از فعالان این حوزه مطرح شده است. طولانی شدن زمان ترخیص علاوه بر آنکه میتواند منجر به تعطیلی موقت خطوط تولید کارخانجات کشور شود، افزایش قیمت کالاهای نهایی تولید داخل را به دلیل کاهش عرضه در پی خواهد داشت.
احمدی کارشناس مسائل تجاری در گفتگو با خبرنگار اقتصادی تسنیم، با بیان اینکه صدور بخشنامههای متعدد منجر به توقف پروسه ترخیص حجم بالایی از کالاها در گمرکات شده است،گفت: در حال حاضر مواردی مانند تعیین منشاء ارز و ثبت آماری در سیستم بانک مرکزی از جمله دلایل طولانی شدن فرایند ترخیص کالا میباشد.
وی با بیان اینکه پیش از این واردکنندگانی که از واردات اعتباری استفاده میکردند بعد از ورود کالا و فروش آن برای تسویه ارزی با صادرکننده اقدام می کردند، گفت: در شرایط فعلی و بعد از صدور چند مصوبه و بخشنامه از طرف دولت و بانک مرکزی روش خرید اعتباری یا واردات از طریق برات تعهدی با چالشهای فراوانی رو به رو شده که دلایل اصلی آن صدور همین بخشنامههای ضد و نقیض از سوی دولت میباشد.در حال حاضر بانکها برای صدور مجوز برات اسنادی، بحث بلوکه شدن 35 درصد ارزش ریالی کالا را مطرح کرده اند که این تصمیم در شرایط نامناسب اقتصادی امروز کشور مبنا و منطق درستی ندارد.
برای دریافت اطلاعات پیرامون واردات کالا و ترخیص کالا کلیک کنید.
هر واردکننده ای که قصد داشته باشد از روش برات تعهدی استفاده کنند برای ترخیص کالا از گمرک باید 35 درصد ارزش کالا را در بانک دپوزیت کند و بعد از ترخیص و ارائه اسناد پول خود را آزاد کند. در بعضی موارد این پروسه 2تا 3 هفته به طول میانجامد؛ حال سوال اینجاست که چرا بحث واردات قطعات و مواد اولیه که نیاز روز مره بسیاری از کارخانجات داخل را رفع میکند باید با چنین موانعی رو به رو شود.در ضمن برخی بانکها برای صدور برات تعهدی موضوع ارائه اصل اسناد کالا را نیز مطرح کرده اند که این موضوع نیز یکی دیگر از دلایل طولانی شدن ترخیص کالا از گمرکات است.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از دلایل طولانی شدن فرایند ترخیص کالا از گمرکات موضوع تعیین منشاء ارز است، گفت: تعیین منشاء ارز در دو مرحله انجام میشود که همین موضوع منجر به طولانی شدن تشریفات ترخیص کالا شده است؛ ابتدا در زمان ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت باید منشاء ارز تعیین شود، بعد از ثبت سفارش و واردکردن HS کد کالا و تعیین گروه کالایی فرایند به صورت اتوماتیک وار انجام میشود و به نظر میرسد تعیین دوباره منشاء ارز ضرورتی ندارد.
با توجه به گروه بندی انجام شده محل تامین ارز مشخص است، به عنوان مثال اگر کالای وارداتی در گروه یک باشد ارز از طریق بانک، اگر در گروه 2 باشد از طریق سامانه نیما و ارز پتروشیمی و اگر در گروه سه باشد باید از طریق بازار ثانویه که به تازگی ایجاد شده، ارز وارداتی تامین شود.
بیشتر بدانید :
وی در خصوص چالش ثبت آماری نیز گفت: وقتی آمارهای واردات کالا از طریق ثبت سفارش و اظهارنامه در اختیار گمرک و وزارت صنعت قرار دارد، چرا باید بحث ثبت آماری از طریق بانک مرکزی هم انجام شود. این فرایند بعضاً بیش از یک هفته به طول میانجامد که این موضوع نیز منجر به طولانی شدن زمان ترخیص نهایی کالا از گمرک میشود.
چالش های اصلی ترخیص کالا در هفته های اخیر – در خصوص مشکلات واحدهای تولیدی فعال در مناطق آزاد اظهار داشت: قانونی از سال 81 به تصویب رسیده مبنی بر اینکه واحدهای تولیدی که در این مناطق مشغول به کار هستند برای تهیه مواد اولیه خود اعم از داخلی و خارجی نیاز به ثبت سفارش ندارند.این مسئله یکی از جذابیتهای اصلی برای سرمایهگذاری در مناطق آزاد و ویژه است اما با توجه به قوانین جدیدی که هدف آن جلوگیری از سوء استفاده برخی افراد از این ویژگی بود، همزمان با تک نرخی کردن ارز اعلام شد که همه فعالین مشمول ثبت سفارش شدند به طور مثال یکی از شرکتهای تابعه ما که بیش از هفت هزار قلم مواد اولیه و بسته بندی واردات جهت تولید لوازم آرایشی و بهداشتی دارد اکنون تمام قدرت مدیریت و اداری خود را معطوف به ثبت سفارش و کاغذ بازی کرده است.
وی تصریح کرد:یکی از دلایل اصلی که تولید کنندههای آرایشی به این مناطق کوچ کردند و واحدهای خود را آنجا مستقر کردهاند فرار از این کاغذ بازیها بود اما حالا این موضوع دوباره برای آنها دردسر شده است.
صادقی گفت: اکنون مواد اولیه یکی از اصلیترین برندهای آرایشی کشور دو هفته است که در بندر خاک میخورد فقط به خاطر اینکه یک گروه میگویند بخشی از این پک جزو گروه 2 است و گروه دیگر معتقد هستند گروه 3 .
وی ادامه داد: در واقع چنان به صورت ریز این کالاها تفکیک شده که نمیتوان به راحتی همه را در یک گروه قرار داد از طرف دیگر چون این قانون یک شبه تصویب و ابلاغ شده این لوازم به صورت مختلط بار کانتینر شده بود و بعد از 45 روز که بر روی آب بوده حالا که رسیده در یک پک دو گروه کالایی دیده میشود و بر سر ترخیص آن اختلاف نظر وجود دارد. از سوی دیگر مشکل عدم تخصیص ارز همچنان وجود دارد و الان یک ماه و نیم شده که نتوانستیم ارز دریافت کنیم در صورتی که کالا را ما اعتباری گرفتیم و اکنون در انبار است ولی اجازه ترخیص نمیدهند. اکنون بیش از 3 میلیون دلار از مواد اولیه تولید کنندگان لوازم و مواد آرایشی در گمرک به سبب اختلافات تعرفهای و قوانین یک شبه مانده است. از آن طرف مزیتهای مناطق آزاد و ویژه در حوزههای مختلف از قبیل معافیت های گمرکی و مالیاتی یک به یک دارد حذف میشود علاوه بر این اجازه ترخیص مواد اولیه را هم نداریم.
تجارت امن و پایدار با پرشین تجارت دوان
شماره تلفن: 02142326 سی خط
پاسخگویی سریع 09018317541
" ترخیص کالا خود را با آرامش خاطر به ما بسپارید "
لطفا در مورد این مطلب نظر دهید